Friday, May 01, 2009

Menghadiri Mesyuarat Dewan Muslimat PAS Bukit Gantang & Bantuan Untuk Fakir Miskin


Hari ini Jumaat 1 Mei 2009 saya melapangkan masa ke Bukit Gantang bagi memenuhi beberapa jemputan dan mengadakan kunjungan ke kampung-kampung untuk menyalurkan sedikit bantuan kepada mereka yang miskin dan hidup dalam keadaan susah. Saya telah meminta bantuan dari pihak muslimat PAS Negeri dan Kawasan untuk melancarkan lagi program saya di sana. Mereka turut menyediakan barang-barang sumbangan sejak semalam lagi untuk disalurkan kepada mereka yang berhak menerima.

Sebelum program kunjungan berjumpa rakyat saya terlebih dahulu menghadiri Mesyuarat Agung Muslimat PAS Kawasan Bukit Gantang yang telah diadakan di Markaz Bukit Cempedak.

Dari Mesyuarat Agung saya terus ke Kampung Cheh menyampaikan sumbangan kepada mangsa kebakaran. Saya juga telah dibawa ke satu kawasan di Terong di mana kawasan tersebut menjadi tempat operasi mencuri pasir. Saya turut melawat tempat penternakan itik dan ikan dan menyampaikan sumbangan kepada keluarga cina miskin.

Dalam kesempatan masa yang ada saya turut bertemu Ketua Kampung Osman Hassan di dalam Mukim Terong. Kemudianya saya turut di bawa melawat satu keluarga cina yang baru kematian ahli keluarganya di Air Terjun.

Misi menyampaikan bantuan kepada fakir miskin diteruskan sejurus selepas itu dengan menziarahi keluarga India di Taiping Rubber Plantation, Jalan Lombong dan kemudianya kami bergerak pula ke kampung melayu untuk menyampaikan sumbangan.

Apa yang dapat saya simpulkan pada lawatan saya hari ini, masih ramai rakyat yang hidup dalam keadaan daif dan susah. Saya selalu bayangkan wang jutaan ringgit yang dibazirkan ke arah lain tanpa ada manfaat boleh disalurkan kepada mereka yang sangat memerlukan untuk meneruskan hidup. Semoga ada usaha yang berterusan dari semua pihak untuk membantu golongan sebegini.

Mangsa Kebakaran di Kampung Cheh

Cina Miskin & Anaknya yang kurang upaya

Kematian kaum Cina Buddha di Air Terjun

Bantuan untuk keluarga India miskin di Jalan Lombong

3 comments:

Unknown said...

salam
alhamdulilah beginilah sifat kepimpinan yang sebenar-turun padang dan menjenguk masalah rakyat.Kerana pemimpin itu merupakan satu amanah daripada Allah swt.
Teruskan usaha ini-kebajikan rakyat diutamakan

Unknown said...

salam datin seri..semoga datin seri dan keluarga sehat2 sokmo..

Ketua Kg Trong Hj Osman Hassan itu ayah kawan saya tu..saya selalu ziarah umah die..beliau mmg seorang yg berdedikasi dan berjiwa rakyat.

AnTi AljUbuRi said...

Bermula dari 5 Febuari 2009, jumlah ADUN UMNO 27, jumlah ADUN DAP 17. PKR 5, PAS 6, MCA 1 dan 3 ADUN Bebas.

Itu pun dah cukup terang dan jelas akan 'suara rakyat' dan siapa yang sepatutnya menjadi Menteri Besar. Walaupun aku bukan orang UMNO tapi aku tak mudah ditipu oleh fahaman anwarisma wal juburi!!

Oleh kerana MCA berada di dalam Barisan Nasional, maka jumlah kerusi BN ialah 28 orang dan 3 ADUN bebas telah membuat pengakuan di hadapan Paduka Seri Sultan Perak bawa mereka bertiga memberikan sokongan kepada BN, menyebabkan kekuatan BN ialah 31 sedangkan Pakatan Rakyat ialah 28.

Bodoh sangatkah Paduka Seri Sultan Perak untuk membubarkan DUN? Ajaran demokrasi barat mengajarkan bahawa kelebihan satu undi juga dikira majoriti, jadi atas alasan apakah Nizar minta DUN dibubarkan? Siapakah Nizar dalam PR yang menjawat kedudukan yang sepatutnya disandang oleh Ngeh atau Nga?

Fahaman anwarisma al juburi membenarkan amalan lompat parti dan disokong oleh Mursyidul Am PAS setelah dijangkati oleh virus Erdogan kecuali Kapal Karam memandang kerja itu jijik dan hina.

Kalaulah pada 16 Sept 2008, berlaku lompatan oleh 30 ekor katak dari BN ke PR, sudah tentu kamu akan menyanjung dan mendewakan katak katak itu. Apakah kamu akan mengatakan berlakunya 'rampasan kuasa' sekiranya al juburi berjaya memenangi sokongan majoriti Ahli Parlimen untuk menjadi Perdana Menteri, walapun dengan kelebihan 1 kerusi??

Jahat sungguh wabak presepsi yang disebarkan oleh virus A1N1 (Anwar Ibrahim Nombor 1) yang berpunca dari BABI (Brother Anwar Bin Ibrahim) yang bertopeng manusia.

Semoga Saiful Bukhari Azlan terus gagah dan tabah untuk menghantar al juburi balik ke Sungai Buloh bagi menghabiskan sisa umurnya di sana.... Amin!