Tuesday, October 28, 2008

Catatan Bergambar di Pakistan


Alhamdulillah semalam suami selamat tiba di Ipoh tepat jam 4.00 petang dalam keadaan sihat seperti biasa. Beliau bertolak dari Lapangan Terbang Allama Iqbal, Lahore dan tiba di KLIA jam 1.00 petang dengan disambut oleh Pegawai Khas dan pemandu.

Suami melahirkan rasa gembiranya ketika berada di Pakistan kerana dapat bertemu dengan ramai pemimpin Islam dan para Ulama' dari seluruh dunia. Berada di Muktamar Jamaat Islami (JI) di Lahore suami turut menceritakan rasa takjub dengan himpunan pendokong JI di Pakistan berjumlah hampir setengah juta. Ijtima' JI tidak diadakan di dalam dewan yang selesa tetapi di padang luas bersebelahan minar-e-pakistan.

Semalam suami menunjukkan gambar-gambar ketika beliau di Pakistan dan menceritakan kepada saya dan anak-anak untuk saya masukkan ke dalam entry kali ini.


Bersama Syeikh Dr. Hammam Saeed Ketua Ikhwan Muslimin Jordan.
Syeikh Hammam Said turut menghadiri Muktamar PAS di Ipoh. Dr. Hammam terkenal di Jordan dengan khutbahnya yang lantang dan beliau merupakan bekas pensyarah di University Of Jordan dan kini aktif dalam pergerakan Ikhwan di Jordan.


Berbual dengan Datuk Bandar (City Nazim) Lahore, Mian Amer Mahmood ketika majlis makan yang dianjurkan oleh beliau untuk semua delegasi asing yang hadir untuk Ijtima' JI


Suasana di pintu masuk kawasan Ijtima' berdekatan Minar-e-Pakistan, Lahore. Terbayang petugas-petugas Islam di Pakistan yang bekerja keras untuk menganjurkan program sebesar ini yang sudah pastinya menuntut kepada jumlah tenaga kerja yang begitu ramai.


Minar-e-Pakistan di Iqbal Park, Lahore
Menara setinggi 203 kaki ini meninggalkan sejarah berlakunya Deklarasi Kemerdekaan India dan Resolusi Pakistan (juga disebut Resolusi Lahore). Di kawasan inilah ijtima' JI diadakan. Di atas menara ini telah dipasang pembesar suara yang membolehkan semua ucapan-ucapan didengari oleh ratusan ribu tetamu. Di menara ini juga telah dipasang bendera Jamaat Islami untuk Ijtima' baru-baru ini


Suami berbual sesuatu dengan Syeikh Qazi Al-Hussain- Amir Jamaat Islami Pakistan. Seorang yang sangat kental dengan perjuangan dan amat dihormati oleh semua pendokong JI Pakistan malah diseluruh dunia. Beliau penah diharamkan masuk ke 25 negara Eropah dan beberapa negara lain kononnya beliau berbahaya dengan penonjolan menentang musuh-musuh Islam.


Berjubah coklat sebelah suami ialah Syeikh Mohammad Siyam bekas Imam Masjid Aqsa, Palestin. Beliau kini menetap di Yaman di atas faktor keselamatan.


Lebih 200 delegasi asing telah hadir ke Ijtima' JI untuk mendengar ucapan Syeikh Qazi Hussain selaku Amir JI Pakistan dan wakil-wakil gerakan Islam dari seluruh dunia berpidato mengenai isu-isu Islam dari negara masing-masing dan global


Suami bersedia untuk memberi ucapan mewakili gerakan Islam di Malaysia iaitu dari Parti PAS SeMalaysia. Suami menyampaikan ucapan di dalam Bahasa Inggeris dan diterjemahkan oleh wakil JI di dalam Bahasa Urdu

Bersama pemimpin Gerakan Islam Afghanistan.

Suasana Ijtima' JI.
Begitu hebat semangat gerakan Islam di sana yang sepatutnya dicontohi oleh semua umat Islam di Malaysia. Hidup & Mati demi agama Allah.

Suami bersama pimpinan-pimpinan JI dan tetamu-tetamu jemputan dari pergerakan Islam seluruh dunia.


Bersalaman dengan Sheikh Rashed Al-Ghannoshi Ketua Pergerakan Islam Tunisia yang kini berada dalam buangan di United Kingdom. Turut kelihatan Ustaz Misbah selaku Setiausaha Politik MB Perak dan Haji Ismail Ketua Keadilan Perak yang turut mewakili Parti Keadilan Rakyat Malaysia di Ijtima' JI


Suasana di bandar Lahore yang dihuni oleh 6.31 Juta penduduk

Maryam atau Yvonne Ridley bercerita tentang pengalamannya sebagai Journalist yang pernah dipenjara oleh Taliban di Afghanistan dan diberi layanan yang baik sehingga beliau berubah untuk memeluk agama Islam. Beliau membandingkan keadaan tahanan wanita Islam di Guantanamo Bay yang tidak diberi layanan yang baik berbeza dengan apa yang Islam lakukan terhadap tahanan wanita di Afghanistan.


Sheikh Qazi Hussain bersalaman dengan Muhammad Shehbaz Sharif (Ketua Menteri Punjab) sambil diperhatikan oleh suami ketika Majlis Makan Malam yang dianjurkan oleh Shehbaz Sharif. Shehbaz merupakan adik kepada Nawaz Sharif bekas Perdana Menteri Pakistan


Suami telah diberi penghormatan sekali lagi berucap mewakili semua delegasi asing ketika majlis makan malam anjuran Ketua Menteri Punjab2 comments:

perjalananhidupku_pijun said...

alhamdulillah..
moga semangat perjuangan Ir dapat menjadi contoh tauladan kepada semua..
kepada Datin seri terima kasih kerana sudi berkongsi informasi dan maklumat dengn semua

DATIN SERI HAJJAH FATIMAH BINTI TAAT said...

salam,
Terima kasih. Doakan beliau diberi kekuatan dan sentiasa istiqomah dalam perjuangan. Selagi terdaya saya akan sentiasa menyampaikan maklumat di dalam blog ini.